Veszélyes hulladékok kezelése

Veszélyes hulladék jele

A veszélyes hulladékok kezelése nagy kihívása a modern társadalmunknak. Nézzük meg, mik is pontosan a veszélyes hulladékok, és milyen lehetőségei vannak a veszélyes hulladék kezelésének.

A hulladéktípusok csoportosításánál azokat nevezzük veszélyes hulladékoknak, melyek az emberi egészségre vagy életre károsító hatást fejtenek ki. Országonként változó, hogy mit tekintenek veszélyes hulladéknak. A hazai teljes lista itt található.

Veszélyes hulladék általában ipari tevékenység melléktermékeként keletkezik. Hazánkban az egyik legnagyobb veszélyes hulladék előállító az alumíniumipar, ahol a gyártás melléktermékeként vörösiszap keletkezik. Ez teszi ki a hazai veszélyes hulladék termelés 25-30 százalékát. Hasonlóan nagy mennyiségben vannak jelen az építőiparból származó azbeszt szigetelőanyagok, azbesztpalák és azbeszt tartalmú vízvezeték-csövek, melyek használata mára már tiltott, de régi épületek bontásnál valós kockázati tényező.

Veszélyes hulladékok

Veszélyes hulladékok

Természetesen a háztartásban is előfordul veszélyes hulladék. A veszélyes háztartási hulladékok csaknem felét, negyven százalékát festékek és hígítók teszik ki. Ám nem csak építkezéskor vagy felújításkor kell odafigyelnünk, háztartásunkban a háztartási vegyszerek, szennyezett csomagoló anyagok, gyógyszerek, szárazelemek, olajos hulladékok és növényvédő szerek jelentik a veszélyes hulladékot.

Magyarországon a veszélyes hulladék kezelésének a feltételeit a 225/2015. (VIII. 7.) Kormányrendelet szabályozza.

Veszélyes hulladék elszállításának módja

A veszélyes hulladékok szállítása környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű. Az utakon jelen levő veszélyes anyagok ugyanis potenciális környezetvédelmi kockázati tényezők. Azoknak a cégeknek tehát, akik veszélyes hulladékok szállításával foglalkoznak, maximálisan felkészültnek kell lenniük a baleset elkerülés és elhárítás terén elméleti és gyakorlati szinten. Ennek érdekében előírás szerint ezek a cégek veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadót kell hogy foglalkoztassanak, járműveiken pedig ADR előírások szerinti felszerelésnek kell lennie.

Háztartási veszélyes hulladékainkat legjobban tesszük, ha jól záródó edényekben a kijelölt átvételi pontokra szállítjuk.

A lejárt, vagy fel nem használt gyógyszereket mindig vissza kell vinni a gyógyszertárakba, ahol mindig átveszik azokat. A használt elemeket dobjuk mindig az elektronikai áruházaknál kihelyezett használtelem-gyűjtőbe, és a többi veszélyes háztartási hulladékot is szállítsuk, vagy szállíttassuk biztonságos helyre.

Veszélyes hulladékok ártalmatlanítása

Veszélyes hulladékok ártalmatlanításánál fontos, hogy a hulladékkezelő cég a környezetvédelmi szempontból leghatékonyabb módszert válassza. Ez alapján lehetséges a hulladék újra használata, újrahasznosítása, égetése, biológiai-, kémiai kezelése vagy letárolása.

A hazánkban évente keletkező 3,5 millió tonna veszélyes hulladék egy része hasznosítható, más része ártalmatlanítható, és csupán a maradék szakszerű elhelyezéséről kell gondoskodni, ami az ország egyetlen, aszódi veszélyes hulladék lerakójába kerül.

A veszélyes hulladék lerakó telepítésekor körültekintő környezeti vizsgálatnak vetik alá a területet, és a lerakó használatba vétele után is folyamatosan monitorozzák a talaj, és a levegő állapotát a lerakó közelében, hogy esetleges baleset esetén azonnal képesek legyenek modellezni a veszélyes anyagok esetleges terjedési irányát és ütemét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük