Környezetbarát fűtés?

Környezetbarát fűtés

A mi éghajlati viszonyaink között a fűtés a hidegebb évszakokban létszükségletünk. Valamilyen módon tehát biztosítanunk kell saját magunknak és családunknak, hogy otthonunkban megfelelő legyen a klíma minden évszakban. Számunkra azonban, akik igyekszünk környezettudatosan élni, az is fontos, hogy ezzel minél kevésbé károsítsuk környezetünket. Milyen az a környezetbarát fűtés? Helyesebben feltéve a kérdést: melyik a leginkább környezetbarát fűtés?

Környezetbarát fűtés – nem ellentmondás?

Mi jut eszedbe először, amikor meghallod azt a szót, hogy fűtés? Nekem laikusként (aki nem foglalkozik fűtéssel, fűtés szereléssel) a lobogó tűz és a füstölgő kémény jut róla először eszembe, és azt hiszem nem vagyok egyedül ezzel Magyarországon. Ezért talán egy kicsit ellentmondásosnak tűnhet a környezetbarát fűtés elnevezés. Hiszen a kéményen kiáramló füst biztosan nem lehet környezetbarát.

És így is van. A szén-, olaj- és fatüzelés mellett még a gázfűtés során is jutnak környezeti kockázatot jelentő szennyező anyagok a levegőbe, még akkor is, ha nem mindegyike mérgező.

Mi lehet akkor a leginkább környezetbarát fűtés megoldás?

Szakember ugyan nem vagyok a témában, de az életem igyekszem környezettudatosan élni, ezért kutattam egy kicsit az interneten a témában, hogy melyik lehet a leginkább környezetbarát fűtés technológia.

És így bukkantam az elektromos fűtés technológiára. Mivel ennél a fűtési technológiánál leegyszerűsítve a villamos energia alakul át hővé, ezért semmilyen gáz vagy szennyezőanyag nem kerül a környezetbe. „Az elektromos fűtés a felhasználás helyén tehát nem terheli a levegőt, ami nagyon fontos tényező, hiszen nem szennyezi az ember közvetlen életterét és a szén-monoxid mérgezéstől sem kell tartani!” (Forrás: greenexpert.hu)

Ha pedig az elektromos fűtést összekötjük egy napelemes rendszerrel, akkor még a fűtés számlánkat is kinullázhatjuk. Ez az igazán win-win szituáció.

És ha már rátaláltam az elektromos fűtésre, akkor tovább keresgettem még ebben a témában is. Igazából nem hittem el, hogy nem találtak fel még profibb megoldást az elektromos fűtésre, mint a villanyradiátorok, vagy hősugárzók. És igazam lett, mert találtam egy igazán profi megoldást, még pedig az infrafűtést intelligens fűtőfilm technológiával.

Mi az az intelligens fűtőfilm és milyen előnyei vannak?

A fűtőfilmes fűtőrendszer az infravörös sugárzás elvén működik.

A fűtés bekapcsolásakor a fűtőfilmből „áramló” infra (hő)energia (ami a levegővel nem érintkezik) fénysebességgel fűti a helyiségben található szilárd testeket és az embert. A fűtésrendszer felfűtési ideje rendkívül gyors, mert a (hő)sugárzás fénysebességgel történik. Ami pedig a legszuperebb, hogy nergiahatékonysága is kimagasló, mert a levegővel sem érintkezve jut el az energia a fűtőfilmtől a helyiség bármely pontjáig.

Az intelligens fűtőfilm fűtésrendszer így különösen komfortossá és takarékossá válik más elektromos fűtésekkel szemben.

Intelligens fűtőfilm, fűtőfólia előnyei:

 1. Nincs túlmelegedés. A fűtőfóliák korábbi generációjával ellentétben, az intelligens tulajdonság miatt a túlmelegedés veszélye megszűik
 2. Anionokkal (negatív ionokkal) feltöltve, jelentősen javítja a levegő minőségét.
 3. Elpusztítja a káros baktériumok java részét, tehát antibakteriális hatású.
 4. Az esetek többségében kiszárítja a falakat és megöli a penészgombát.
 5. Üzemeltetése gazdaságos, mert az áram közel 100%-át alakítja át infra (hő)sugárzássá.
 6. Felhasználási lehetőségei igen szélesek, telepíthető padlóra, falra vagy mennyezetre is.
 7. Vékony kialakításának köszönhetően (0,338 mm) szinte bárhol elfér.
 8. Ára nagyon előnyös más fűtésrendszerekhez képest.
 9. Hosszú, 30 évet is meghaladó élettartam.
 10. Nem igényel karbantartást. Nincsenek benne mozgó, kopó alkatrészek, így a meghibásodás lehetősége gyakorlatilag nulla.
 11. Gyorsan fűti fel a lakást. 1,5 perc alatt már több, mint 90%-os teljesítménnyel fűt, így 15-20 perc elteltével már kellemes komfortos érzést biztosít.
 12. Utólag is telepíthető. Felújítást követően is beépíttetheti otthonában.
 13. Telepítése gyors és nem jár különösebb bontási szükségletekkel.
 14. Igény esetén könnyen leszerelhető és máshová áthelyezhető.
 15. 10 év garancia, amely a legtöbb esetben cseregaranciát jelent.
 16. Meleg otthon garancia, amely garantálja, hogy ha kint –20 °C van, akkor is kellemes 25 °C meleg lehet az otthonodban.
 17. Nem kell aggódni a zavaró, elektromágneses sugárzás miatt.
 18. Nincs szállópor lebegtetés, mivel nem a levegőt melegíti közvetlenül, hanem a tárgyakat és az embert.
 19. Akár 0 forintos fűtésszámlája lehet, ha rendszerünket napelemmel kombinálja.
 20. Környezetbarát, mivel nincs szén-dioxid kibocsátása.

Forrás: intelligensfutofilm.hu

És mi a helyzet az elektroszmoggal?

És ha már környezetbarát fűtés a téma, akkor nem mehetünk el szó nélkül az elektroszmog mellett sem. És ennek kapcsán is jó hírekkel szolgálhatok. Mert ha a fűtőfilm technológiájával számolunk, akkor az elektroszmog kibocsátás minimális. Az alábbi kép jól szemlélteti:

Elektroszmog mértéke infrafűtésnél

Az elektroszmog mérése mágneses indukcióban történik, melynek mértékegysége a Tesla (jele: T).

Az egészségügyi határértéke: 100 mikro Tesla (μT).

Az Intelligens Fűtőfilm mágneses indukciós értéke a fólia közelében mérve: 1,5 μT.

Viszonyításképpen, egy hálózati porszívó elektroszmog kibocsátása 200-800 μT.

Ennek tudatában bizonyossággal kijelenthető, hogy a fűtőfilm elektromágneses kisugárzása messze elmarad az egészségügyi határértéktől, így nem jelent egészségügyi kockázatot és nem gyakorol káros hatást sem emberre, sem állatra.

Intelligensfutofilm.hu – Gyakori kérdések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük