Polisztirol újrahasznosítás

Polisztirol újrahasznosítás

Polisztirol (PS – 6-os fajtájú műanyag) széles körben elterjedt műanyag fajta. Habosított formája a hungarocell. Sokféle használati tárgy, háztartási eszközök, evőeszközök, poharak, tányérok, élelmiszer tároló dobozok, joghurtos vagy egyéb tejtermékes poharak, optikai lencsék, tubuskupakok, burkolatok, dobozok, tartályok, játékok, biciklis sisak, a babzsákok töltete, a nagyobb méhészetek kaptárai, a hűtőládák bélései, különböző díszek, táblák, virágcserepek készülnek belőle. A horgász-úszók, bóják, hirdetőtáblák, csomagolóanyagok polisztirol újrahasznosítás révén lesznek ismét használati tárgyak. Az építőiparban szigetelésnek használják. A termékek alján a műanyagok nemzetközi jelölése látható. A számok egytől hatig terjednek és különböző polimertípusokat jelölnek. A polisztirol termékek esetében a szám hat.

Polisztirol újrahasznosítás?

A polisztirolról sokan úgy tudják, hogy környezetszennyező anyag, hiszen a műanyaggyűjtő konténerbe sem szabad bedobni. A bonni Építőanyagok Környezetvédelmi Szervezete (ECO) a hőszigetelő anyagok között a polisztirolt – teljes életciklusát tekintve – kiemelkedően környezetbarátnak minősítette.

Polisztirol újrahasznosítás – az építőiparban: könnyűbeton, tégla, vakolat

Házak hőszigetelésére a mindennapi életben használt polisztirolt egy égésgátlóval kezelik. A polisztirol hulladékot ledarálják, cementtel keverik és a könnyűbeton alkotóelemeként használják fel újra. Az őrléskor keletkező finom port a téglagyárak hőszigetelő adalékként tudják használni. A vakolatgyártó cégek pedig a vakolóanyagokhoz keverik, szintén a jó hőszigetelő tulajdonágai miatt.

Németországban a polisztirol újrahasznosítás bevett gyakorlata, hogy újrahasznosító kamionnal mennek ki a bontás helyszínére és ott végzik el a feldolgozást. Így megspórolják az átvevőhelyre történő szállítást, valamint a vele járó környezetterhelést.

A jövő technikai megoldása lehet az a kémiai eljárás, amely a polisztirolt alkotóelemeire bontja, és az újrahasznosítás még szélesebb körét teszi lehetővé.

Érdemes figyelmet fordítani a polisztirol szelektív gyűjtésére, hiszen minden tonnájának újrahasznosítása 25 hektoliter olajat takarít meg!

Polisztirol újrahasznosítás – mezőgazdaság

A polisztirol mezőgazdasági célra is felhasználható. Kötött, agyagos talajba bekeverve lazítja a talajt, levegőhöz juttatja a gyökereket, ezáltal gyorsítja a növények fejlődését.

Polisztirol újrahasznosítás – Hulladékudvarok

 A polisztirol nem veszélyes hulladék, viszont a szelektív hulladékgyűjtőbe nem helyezhető! hulladékudvarokban lehet térítésmentesen leadni.

Újrahasznosítás céljából számos műanyag feldolgozó cég is átveszi a polisztirolt, vagy habosított formáját a hungarocellt. A polisztirol így életciklusa végén sem szennyezi a környezetet.

Polisztirol újrahasznosítás – polisztirol gyűjtés

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még nagyon sok településen nem, vagy csak részben megoldott.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. oldalán azt olvashatjuk, hogy a polisztirol PS 6-os számú műanyag nem dobható a gyűjtőkonténerbe, de a hulladékudvarokban átveszik.

Lakóhelyemen (ami egy 28000 fős város) a helyi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatásai között nincs felsorolva a szelektív hulladékgyűjtés, de a szelektíven gyűjtött hulladékot a hulladékkezelő cég (papír, műanyag, üveg) felvásárolja.

Ahhoz azonban, hogy valaki otthon félretegye gyermeke törött játékait, és elmosogassa a tejfölös, joghurtos poharakat, majd ha összegyűlt egy nagyobb mennyiség, azt elvigye a város szélén lévő átvevőhelyre – egy nagyon nagy fokú környezettudatosságot igényel. Lássuk be, van még hová fejlődnünk…

Források: Sulinet.hu; Ecolounge.hu; Homeinfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük