Hungarocell újrahasznosítás – szemétből szörfdeszkát!

Hungarocell újrahasznosítás: újrahasznosított hungarocell Suzuki

Vajon mennyire megoldott dolog manapság a hungarocell újrahasznosítás? Igaz az, hogy ez az anyag rendkívül környezetszennyező? Mit lehet újrahasznosított hungarocellből készíteni? Ennek jártunk utána ebben a cikkben.

A hungarocellt – vagy tudományos nevén polisztirolt – a huszadik század második felétől kezdve használják eredményesen különböző szigetelési feladatokra. 2015-ben, a bonni ECO (Építőanyagok környezetvédelmi szervezete) az anyag teljes életciklusát tekintve kiemelkedően környezetbarát szigetelőanyagként minősítette.

Ennek oka, hogy bár a hungarocell kőolajszármazék, de egy liter hungarocell gyártására felhasznált kőolajjal 200 liter fűtésre felhasznált kőolaj spórolható meg. Mellette szól továbbá az a tény is, hogy szinte teljes mértékben, és nagyon sok féleképpen újrahasznosítható.

Olajkút

A hungarocell kőolajszármazék

Hungarocell újrahasznosítás

A hungarocell házi újrahasznosítása sajnos igen problémás a speciális eszközigénye miatt, bár a kísérletező kedvűek az alábbi lehetőségek közül csemegézhetnek:

  • A kimaradt szigetelő-, vagy csomagolóanyagot első sorban az építőipar hasznosítja újra. A ledarált polisztirolt cementtel kikeverve kapjuk a Magyarországon is egyre népszerűbb könnyűbetont. Az őrléskor keletkezett finom port a téglagyárak pórusképző anyagként használják, vagy a vakolóanyagba keverve szigetelőanyagként hasznosítják.
  • Másfelől az őrleményt a mezőgazdaság hasznosítja újra. A kevésbé szennyezett, vagy a nagyobb szennyeződésektől megtisztított őrleményt kötött, általában agyagos talajhoz keverik, lazítva ezzel a talajt, növelve a kapillaritást, elősegítve a nedvesség és az oxigén áramlását, így a növények fejlődését.
  • A házilag legbonyolultabban megvalósítható hungarocell újrahasznosítási mód, ha új formát szeretnénk elkészíteni. Ennek a környezetbarát megoldása ugyanis az őrlésből és újrapréselésből áll. Újrahasznosított hungarocellből hirdetőtáblák, vagy kisebb-nagyobb használati tárgyak, mint például szörfdeszkák, virágcserepek, bóják, vagy horgász úszók is készülhetnek.
  • Újrahasznosított hungarocell úszó

    Újrahasznosított hungarocell úszó

A hungarocell hulladék gyűjtése

A hungarocell-hulladékot semmiképp ne dobd a szelektív hulladékgyűjtő „műanyag” feliratú rekeszébe! Bár nagy hibát nem követnél el ezzel sem, de így a többi műanyag szemét közékerülne, amit alacsonyabb hatásfokkal tudnak csak újrahasznosítani. Hazánkban sok cég foglalkozik a hungarocell újrahasznosításával, így átvételével a Fővárosban, és vidéken is. Ezen cégek névsora elérhető a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók adatbázisában.

Hungarocellért szörfdeszkát?!

Amerikában előfordulhat, ugyanis érdekes megoldást talált egy cég a hungarocell újrahasznosítására. A „Waste to Waves” (Hulladékból hullám) program keretében, a szigeteléshez használt polisztirolhabból szörfdeszka-testeket készítenek. A leadási kedvet azzal növelik, hogy az újrahasznosítható szigetelőanyagot leadók között új szörföt sorsolnak ki. Természetesen számos átvevőpontot üzemeltetnek az egyszerű elérés érdekében, és gyűjtési akciójuk olyan sikeres, hogy a vállalkozás a teljes nyersanyag-igényét képes így fedezni.

Itthon sajnos nem találtam ilyen, vagy ehhez hasonló kedvező lehetőséget, de a budapesti és vidéki hulladékudvarok egyaránt átveszik a hungarocell-hulladékot (polisztirolt, nikecellt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük