Tejes doboz újrahasznosítása

Tejes doboz újrahasznosítása

Ha már ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik nem szeretnek pocsékolni, óvják környezetüket és kreatívak. Ezért, hogy én csak tovább segítselek ebben a nagyszerű gondolkodásmódban, összegyűjtöttem néhány ötletet a tejes doboz újrahasznosítása témakörben. 

Nem vagy kreatív? Csak gyűjtsd szelektíven!

Ezzel a cikkel főleg azoknak szeretnék ötleteket adni, akiknek a tejes doboz újrahasznosítása a cél. Azonban mivel nem vagyunk egyformák és nem mindenkinek van ideje vagy nem mindenki érzi magát kreatívnak már azzal is sokat tesz, ha csak szelektíven gyűjti és a megfelelő helyre dobja és ezzel rábízza az újrahasznosítást másokra.

A tejes dobozt hova dobjam? Papír vagy műanyag?

Mielőtt belevágnánk a konkrét ötletekbe, még egy fontos kérdést érdemes tisztázni. A tejesdoboz szelektív gyűjtésénél sokan felteszik a kérdést, hogy vajon papír vagy műanyag? Jogosan gondolhatjuk azt, hogy papír, hiszen háromnegyede papír, de tartalmaz alumíniumot is és műanyagot is. Mivel ez a cikk most nem erről szól, ezért csak érintőlegesen említeném meg, hogy Budapesten és Győrben papírnak számít, míg a fővároson kívül a műanyagoknak szánt edényekbe kell dobni. (Forrás: infostart.hu)

Kreatív vagy? Íme néhány praktikus ötlet

A tejes doboz újrahasznosítása nemcsak a környezetünkre lehet hasznos, hanem mi magunk is számtalan dologra használhatjuk még azon kívül, hogy kiöntjük belőle a tejet.

  1. Mivel folyadék tárolására találták ki, nagyon jól lehet használni például kaspónak. Egyszerűen csak borítsd be a külsejét valamilyen anyaggal dekorációként és ha elég kreatív voltál, akkor senki meg nem mondja, hogy valójában egy tejes doboz újrahasznosítása történt.
  2. A kertészkedésnél maradva, mivel tartja a nedvességet, fűszernövények ültetésére is ideális. Különböző dekorációkkal, a család minden tagjának lehet saját palántája, amit meg tud különböztetni és nevelgethet.
  3. Szintén nedvességállóságát kihasználva madáretetőnek is kiváló. Formáját tekintve nagyon könnyen lehet belőle kis házikót dekorálni.
  4. Kirándulásra vagy gyerekeknek jópofa uzsonnás dobozokat is gyárthatsz belőle. Ez főleg vágási technikát igényel a zárhatósága miatt.
  5. Karácsonyra egy egész minivárost is felépíthetsz, “mézeskalács ház” stílusban. Vágj ablakokat, kívülről fess mézeskalács díszeket a dobozra, fűzz át egy karácsonyi izzósort a házikókon és máris kész a kisváros.

+1    Az 5-ös ponthoz hasonlóan készíthetsz kerti lámpafüzért, Halloween dekorációt

Bízom benne, hogy a fenti néhány ötlet kapcsán eszedbe jutott még számtalan lehetőség, amit a tejes doboz újrahasznosításával lehet elkészíteni és Te is megtapasztaltad, hogy az ötleteknek csak a képzeleted szabhat határt.

Köszönöm, hogy Te is óvod környezeted, kreatív újrahasznosítást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük