Tejes dobozt szelektíven? Hova dobjam?

Újrahasznosított tejes doboz

A többrétegű italoskarton-dobozok családja, amilyen a tejes doboz is, a háromféle anyagtípusból készülő, úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartozik. Alkotóelemei a papír, a műanyag és az alumínium. A csomagolóanyag ezen alkotók egymásra rétegzéséből áll.

Minimum 75 százalékot képvisel a kartonpapír, amelyen kívül egy polietilén réteg helyezkedik el, belül pedig egy újabb polietilén réteget követően 5 százaléknyi alumínium, s végül még két polietilén réteg, amely elválasztja a folyadéktól a csomagolást.

Mivel az italoskarton-dobozok háromnegyed része igen jó minőségű papírrost, a papírgyárakban újrapapír készül belőlük. A gyárakban a papírpépesítéssel elválasztják a papírt a többi alkotóanyagtól (műanyag, alumínium). A hasznosított rostszálakból számos új termék készülhet a papírzacskótól, a jegyzetfüzetig. A maradék anyagok további kezelést igényelnek, aminek egyik módszere lehet az energetikai hasznosítás a városi hőerőművekben.

Jogosan tehető fel a kérdés tehát, hogy melyik gyűjtőedényzetbe kell dobni a tejes dobozt?

2004-ben a Magyarországon előállított  italos kartonok 2 százalékát hasznosították újra, 2015-re ez a szám elérte a 22 százalékot, a cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány elérése 2020-ra. Az italos kartonok újrahasznosításának egyetlen feltétele a használat utáni szelektív gyűjtés. Magyarországon egyre több településen elérhetőek azok a gyűjtőedényzetek, amelyek lehetővé teszik a szelektív hulladékgyűjtést.

Az, hogy melyik hulladékgyűjtő edényzetbe kell dobni az üres tejes, vagy más italos kartondobozt, a település hulladékgazdálkodási hátterétől, a kommunális szolgáltatás mindenkori felkészültségétől függ.

Hova is dobjam a tejes dobozt?

Egyes városokban a lakosok a papírhulladékkal együtt a kék papírgyűjtő edényzetbe dobják az üres italoskarton-dobozt, máshol a műanyag palackokkal együtt a sárga színű műanyaggyűjtő edényzetbe helyezik.

Azt, hogy melyik edényzetbe kell dobni a használt és kilapított italoskarton-dobozt, azt az edényzet oldalán elhelyezett piktogram minden esetben egyértelműen jelzi.

Tapossa laposra!

Bár alapvetően a „Tapossa laposra akció” a műanyag palackok újrahasznosításának takarékos megvalósítását célozza, fontos, hogy a hulladékgyűjtőkbe, legyen az akár papír, vagy műanyag gyűjtőedényzet, mindig a kiöblített, és laposra préselt – kilapított – tejes dobozt vagy italos kartont dobjuk csak bele.

Képek: Thane Keller.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük