Környezettudatos divat: ékszerek újrahasznosított anyagokból

Nő farmerből és gomból készült nyaklánccal és fülbevalóval

Az ember már az őskor óta feldíszítette magát különféle ékszerekkel. Azonban manapság az egyre környezettudatosabb vásárlók arra törekszenek, hogy ékszereik ne csak szépek legyenek, hanem ha lehet azok előállítása minél kevésbé terhelje meg a környezetet. Pont ezért egyre népszerűbbek az ékszerek újrahasznosított anyagokból.

Upcycling

Magyarul újrahasznosításnak fordítják ezt a kifejezést akárcsak a recylingot, holott a két módszer jelentősen különbözik egymástól. A recycling esetében a hulladék anyagát hasznosítják újra. Tulajdonképpen a szelektív hulladékgyűjtést és feldolgozást értjük alatta. Az upcycling esetében viszont a különféle maradék anyagokból egy új használati tárgyat készítenek, valamit alkotnak, amely értéktöbblettel bír.

Magyarországon is elterjedőben van ez a szemléletmód, de egyelőre főként egyéni szinten valósul meg. Többek között bőrből, műanyagból, üvegdarabból, gombból, cipzárból, textilmaradványokból, törött alkatrészekből, kiürült kávékapszulából és még ki tudja miből készülnek új tárgyak, többek között ékszerek is.

Ékszerek újrahasznosított anyagokból

Csak a képzelet szab határt, hogy milyen maradékanyagok felhasználásával, milyen ékszert készítenek az alkotók.

Az ékszerkészítés során felhasznált hulladékokat három típusba sorolhatjuk:

 • Ékszerhulladék: A feleslegessé vált ékszerek, törött ékszerek vagy az ékszer gyártás során keletkezett hulladékokat lehet ide sorolni. Ez esetben főleg fém, illetve nemesfém alapanyagokról van szó.
 • Újrahasznosítható hulladékok: Ide olyan tárgyak tartoznak, amiket anyaguk miatt újra hasznosítunk. Ide tartoznak a műanyagpalackok, sörös dobozok, gumi, textil, papír, fém, üveg, és az elektronikai hulladék.
 • Növényi alapanyagok: Mindenféle organikus alapanyag tartozik ebbe a kategóriába, például fa, bambusz, kagylóhéj, falevél, csont, szárított növények stb.

Ezeknek az anyagoknak a felhasználásával sokféle ékszer készülhet. Például az eldobott műanyag palack részeiből festés és formálás után egyedi fülbevalók készíthetőek. A színes üveg megcsiszolva, kilyukasztva medálok, és fülbevalók alapanyaga lehet. Textilből, ahogy a fenti képen pl. farmer felhasználásával női vagy férfi nyaklánc is készíthető. A gombokból fülbevalót, medált vagy akár gyűrűt is készíthetünk. De akár egy cipzár vagy egy darab farmer anyag felhasználásával is előállítható egyedi ékszer.

Egyre több kisvállalkozás foglalkozik újrahasznosított anyagokból készült ékszerek gyártásával, de ha van egy kis kézügyességünk és fantáziánk, akkor mi magunk is tudunk ilyen egyedi ékszereket készíteni. Sok DIY (Do it yourself – csináld magad) oldal foglalkozik újrahasznosítható anyagokból készült ékszerek készítésével. Ezzel kapcsolatban ötleteket, illetve eszközöket a kreatív és hobby boltokban találhatunk.

Miért is jók az ékszerek újrahasznosított anyagokból?

 1. Környezetvédelem
  Az újrahasznosított anyagokból készült ékszerek előállításához kevesebb természetes erőforrásra és energiára van szükség. Ezáltal egy ilyen ékszer ökológiai lábnyoma kisebb, mint a hagyományos ékszereké.
 2. Hulladékcsökkentés
  Ezek az ékszerek segítenek a hulladék mennyiségének csökkentésében, mivel a már eldobott vagy kidobott tárgyakat, nyersanyagokat használják fel az elkészítés során.
 3. Egészség
  Az ékszerek az újrahasznosított anyagokból gyakran kevésbé allergének és kevésbé valószínű, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálhatják a bőrt vagy az egészséget veszélyeztetik.
 4. Kreativitás és egyediség
  Ezek a típusú ékszerek sokszor egyedi és különleges megjelenéssel rendelkeznek. Nem kell attól félnünk, hogy az általunk viselt ékszer szembejön velünk az utcán.
 5. Társadalmi felelősségvállalás
  Az újrahasznosított anyagokból készült ékszerek gyakran helyben vagy kisvállalkozások által készülnek. Ennek köszönhetően munkahely teremtő hatása is van és támogatja a helyi gazdaságot.

Az ékszerek újrahasznosított anyagokból egyre jobban kezdenek elterjedni. Ez annak köszönhető, hogy a társadalom is egyre környezettudatosabb. Ha hozzá szeretnénk járulni egy környezetbarátabb jövő kialakításához, akkor támogassunk azokat a márkákat, kisvállalkozásokat, amelyek a fenntarthatóságot helyezik előtérbe.

Ezért válasszuk újrahasznosított anyagokból készített ékszereket, és tegyük a környezetünkért és önmagunkért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük