PET palack újrahasznosítás

A PET palack újrahasznosítás nem kis kihívás a környezet védelme érdekében. De mit lehet tenni, ha már a műanyag flakonok elárasztanak minket? Összeszedtünk néhány praktikus tippet és ipari újrahasznosítási megoldást, amivel a PET palackok problémáját manapság kezelni lehet.

Évi 300.000 tonna műanyag hulladék Globálisan

A második világháborút követően megkezdődött a modern műanyag termékek nagy mennyiségű előállítása. A kőolajból készült műanyag árucikkek ideálisak a gyári előállításhoz: könnyűek, rugalmasak, olcsók, erősek és tartósak.

Nem meglepő hát, hogy a termelés az 1950-es évektől rohamosan növekedett. A megnövekedett termelés a növekedő egészségügyi kockázat mellett magával hozta az egyre több műanyag hulladékot, melynek nagy részét a műanyag csomagolóanyagok teszik ki.

A NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) adatai szerint évente 1,3 – 1,4 milliárd PET palack kerül forgalomba Magyarországon. Ez átszámítva 45.000 tonna műanyag hulladékot jelent. Környezettudatos szemlélettel ez a hulladékmennyiség újrahasznosítható.

PET palack újrahasznosítás: ipari megoldások

A szelektív hulladékgyűjtő pontokról, nagyáruházak szelektív gyűjtőiből begyűjtött műanyag palackokat (PET) a válogatóműben szín szerint szétválogatják, majd tömörítve bálázzák.

Ezeket a bálákat elszállítják a hasznosító cégekhez, ahol az egynemű (homogén) műanyag hulladékból darálékot, vagy granulátumot készítenek, amelyet újra feldolgozhatóvá tesznek.

A feldolgozó cégek a granulátumot felhasználva készíthetnek új fröccsöntött műanyag eszközöket, alkatrészeket. Így a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackokból, szatyrokból készülhetnek kerti padok, virágcserepek, gyeprácsok, bútorcsavarok, vagy DVD-tok.

Műanyag flakon ipari újrahasznosításának magyarországi példája

A RECI-PET Hungária Kft. a ’90-es évek végétől foglalkozik műanyag hulladék, így palackok újrahasznosításával is. Magyarországon elsőként kapta meg az FDA engedélyét az újrahasznosított műanyagból készült termék élelmiszeripari felhasználásra.

Jelenlegi céljuk olyan ágazati Innovációs Központ létrehozása, ahol a hulladék újrahasznosítás technológiai és műszaki elemeinek az országban eddig egyedülálló fejlesztése zajlik majd. Az újrahasznosítás kiterjesztésével (többször regranulálható műanyag kifejlesztése) a környezetterhelés, és azon belül a CO2-kibocsátás is jelentősen csökken. Nem elhanyagolható szempont, hogy a kutatás-fejlesztés révén hazánk import-függősége (PET palack alapanyag európai vagy távol-keleti behozatala) jelentősen csökken majd, valamint az élenjáró modern technológiák kifejlesztése régiós/európai üzleti lehetőségeket rejt magában.

PET palack újrahasznosítás: házi – kreatív megoldások

A műanyag hulladék újrahasznosításához, mint az előzőekből látszik, komoly infrastruktúra szükséges. Házilag ez sajnos nem megoldható, maradnak tehát a kreatív praktikák :

Függőleges kert PET palackból

Vágjunk a 2 literes PET palack palástjába egy téglalap alakú lyukat. A megmaradt csónak-szerű edényt töltsük meg félig virágfölddel, vagy jó minőségű kerti földdel. Ha beleültettük a kiválasztott növényt, erősítsük a falra kampók, vagy madzagok segítségével.

Lámpabura és seprű műanyag flakonból

A flakonok talpait levágva, és félgömb vagy gömb alakúra összeragasztva stílusos lámpabura készülhet az egyébként kidobásra ítélt palackokból. A nyakrész is hasznosítható, a palástot vékonyan felszeletelve, a nyakrésznél összenyomva kész is a lombseprű feje.

Pénztárca műanyag flakonból

Ami ma már szinte bármiből készülhet, az a pénztárca. Ha a két levágott talprészt egymás felé fordítjuk, és zipzárt ragasztunk közéjük, igazán egyedi tárcát készíthetünk.

Csónak PET palackból

Aki elég türelmesen gyűjtöget, vagy sok palackozott italt fogyaszt, akár csónakot, vagy úszó szigetet is készíthet a sok flakonból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük